De ontknoping

De ontknoping

De aflevering wordt begonnen met het introfilmpje van Terra Incognita.
Daarna zien we Art en Roos in de studio. Dit is een heel ander beeld dan we van hen en het mooie decor van Terra Incognita in Thailand gewend zijn. Ze vertellen hoe deze aflevering in elkaar gaat zitten. Dit keer is er ook een andere presentatrice die aan het woord komt. Arlet vertelt de mensen de tussenstand van de twee finalisten. De winnaar wordt gekozen door het publiek die hun stem uitbrengt door te bellen of te smsen. Hierbij kunnen de mensen een reis naar Thailand winnen.
Gianni en Patrick zijn samen een paar maanden na hun verblijf terug gegaan naar waar hun avontuur van Terra Incognita zich af heeft gespeeld. Ze komen aan met een bootje op het punt waar voor hen het avontuur van Terra Incognita begon. Daar komen ze in aanraking met de zeenomaden. Terug in de studio zit Roos tussen de kandidaten die achter moesten blijven op het laatste niveau. Ze praat onder andere met Lisa over haar indruk van Patrick. En met Maarten die echt de indruk had dat Patrick er voor ging. Sarah vond Patrick lief en symphatiek. Daarna praat Art met Pascal over Gianni die hem een kind van de zee vond. Josha vond dat Gianni een positieve instelling had, een doorzetter was, humor heeft en er was sprake van een klik tussen beide.
Weer krijgen we beelden te zien van Gianni en Patrick op de plek waar het allemaal begon. Ze komen in contact met Salama. De zeenomaden zijn bezig om een boot te maken. Een kabang zoals ze dat nog weten van de aantekeningen. Beide genieten ze van de gastvrijheid van de zeenomaden. Gianni bekijkt alles op een afstandje en geniet ervan. Terwijl Patrick juist meer actief bezig is en aan de gang gaat met de zeenomaden.
Na een lange dag eten ze bij Salama en zijn familie. Ondanks de grote verschillen kunnen ze heel goed met elkaar opschieten. Maar ze zijn zich heel bewust dat het spel nog niet is afgelopen.
Hierna komt Arlet weer heel kort in beeld die vraagt of de mensen willen gaan stemmen of smsen op hun favoriet. Eindelijk komen dan de twee finalisten de studio binnen. Dit gebeurt onder een groot applaus. Er wordt gevraagd aan Gianni hoe hij zich voelt. Hij is relax maar heeft wel het gevoel dat het nu wel straks spannend wordt. Patrick is juist best wel zenuwachtig. Zijn doel was om zo ver mogelijk te gaan in het avontuur. Patrick had totaal geen plan. Wel werd hij in het spel meegesleept waarbij hij het liefst nog de touwtjes in handen had. Er wordt verteld dat de twee de langste adem hadden in het spel, maar dat er toch wel grote verschillen waren tussen de twee. Er worden beelden getoond van de finalisten en daarbij worden de verschillen verteld. Zo begon voor beiden het spel anders de 1 begon op het vasteland en de ander kon meteen naar Koh Muk. Steeds is Gianni een stapje eerder in zijn avontuur, terwijl Patrick er er echt voor gaat knocken. Beiden hadden het laatste niveau anders ervaren. De een genoot er echt van terwijl de ander meer met het overleven bezig was zonder vuur. Patrick wint veel pagina's, terwijl Gianni echt meer moeite moet doen om de finale te bereiken.
Nadat het onderwerp over de strijd om in de finale te komen ter sprake kwam, valt natuurlijk ook de naam Paulo die net niet de finale haalde. Paulo krijgt ook applaus omdat hij zo ver was gekomen. Hij had een goed gevoel dat hij zo ver was gekomen. Hij vindt het natuurlijk wel jammer omdat hij weet hoe zwaar het hele programma was. Patrick vond Paulo een macho politieman, maar leerde ook de goede kant kennen en vindt hem een goede finalist. Over Gianni vertelt hij dat hij daarvoor een zwak heeft. Art vertelt dat over het spel van Gianni alles bijna zonder problemen verliep. Ook wordt er verteld dat hij veel geluk had en dat hij er was op de goede momenten. Agnes geeft ook haar mening over Gianni en zij ziet hem als een "Boeddhistische held" omdat hij zoveel goede eigenschappen bezit. Art vertelt dan over Patrick; dat bij hem alles mis dreigde te gaan. Dan is Steve aan het woord en vertelt dat Patrick een geweldige vent is die niet gericht is op het doel maar op de wel er heen het aanpassingsvermogen heeft om problemen op te lossen. Steve vertelt ook nog een anekdote over Patrick waarbij hij Patrick tips gaf hoe hij om kon gaan met vrouwen. Hier wordt af en toe om gelachen.
Er komt te sprake dat de 18e dag van Terra Incognita een belangrijke dag was in het programma. Die dag betekende een grote ommezwaai in het programma. Waarbij Gianni al een glimp kan zien van de rotsen van Rang Nok en Patrick de strijd om naar het eiland Koh Muk te komen bij de laatste proef van het vasteland. Voor Patrick ging het er om toen in het spel te blijven en tactisch te denken. Ondertussen worden de beelden getoond van dat de kandidaten hangen aan het schip en afscheid moeten nemen van het spel. Marina is niet meer boos over hoe het spel toen verlopen was en ze geeft aan dat ze Patrick een toffe vent vindt. Jeannette vertelt dat ze het een mooie proef vond. Dan wordt er verteld dat er een mooie vriendschap is onstaan bij de laatste vier afvallers die op dat moment uit het spel gingen. Remco vertelt ook nog dat hij het een positieve ervaring vond om het avontuur mee te maken. Er wordt weer naar Arlet gegaan. Dit kan ze meer vertellen dan te vragen of de mensen willen stemmen. Ze laat de tussenstand zien in een grafiek. Patrick staat voor met 55%.
Terug bij het programma vertelt Roos over Rang Nok, waar de kandidaten echt een gevecht tegen de natuur hebben moeten leveren. Op de rotsen hadden ze ook nog te maken met de moesson, een grote regenstorm. Agnes vertelt over haar ervaring op Rang Nok dat het echt kijken was naar de basisvoorzieningen op die rots, want er was bijna niets; ook geen toiletvoorziening. Zij vertelt hoe knap ze het vond van Gianni om zonder vuur te overleven, want geen vuur betekent geen eten. Hij loste het goed op door dan maar over te gaan op de rauwe vis en maakte er sushi van. Gianni vertelt dan pas dat hij niet zijn lucifers kwijt was, maar dat ze op waren. Hij kreeg van de productie geen nieuwe en probeerde er toen maar het beste van te maken. Er wordt getoond dat Patrick kort na Gianni op Rang Nok terecht kwam. Patrick beleefde daar een heel ander avontuur dan Gianni. Hij genoot ook veel meer van de natuur op de rotsen en van de back to basics, zoals hij het zelf noemde. Het gaf hem ook innerlijke rust.
Dan wordt het vertrek van Bob besproken, waarna er alleen maar vrouwen achter bleven op het eiland. Hierna volgen de beelden van de vrouwen op het eiland met de onderlinge discussies. In de studio wordt er om gelachen. Machteld doet haar verhaal in de studio en zegt dat ze er nu wel om moet lachen als ze de beelden ziet. Josephine en Lisa grinniken als Machteld haar verhaal vertelt. Els vertelt dat ze toen een gezamenlijke vijand hadden in het spel. De relatie met Josephine heeft ze nu ook gerelativeerd en ze leeft in het nu. Als grapje vertelt Els dat ze Josephine nog niet in de haren gevlogen is in de studio. Josephine vertelt zelf dat ze vol verbazing terug heeft gekeken naar de beelden. Ze vertellen dat ze in het spel ook totaal niet met de anderen bezig is. Ook vertelt ze dat ze een goeie band had met Gianni en dat hij totaal niet met een strategie bezig was. Ze zag hem echt als een vereenzelviging van een zeenomade. Heel even wordt dan het onderwerp van de vrouwen op het eiland onderbroken door een tussenstand. Hierbij blijkt dat Patrick nog steeds voor staat met 53%.

Patrick vertelt dat het zijn tactiek was om geen informatie door te spelen aan de rest en enkel aan Els; dat was volgens hem het spel. Daarna vertelt Gianni dat hij niet wist wat er op het eiland gebeurde terwijl hij op de rotsen zat. Achteraf gezien gaf hij aan dat hij heel blij was dat hij er niet bij was. Er wordt weer terug gegaan naar de beelden waarbij Gianni en Patrick weer terug zijn op Thailand en bij de familie van Salama zijn. Hierbij zijn de twee aan het speervissen. Waarbij Patrick fanatiek aan het jagen is op de vissen. Gianni vertelt in het filmpje dat Patrick een perfectionist wil zijn. Ondertussen bekijkt Salama hoe de finalisten aan het jagen zijn op de vissen. Je kan zien dat hij er van geniet dat ze zo bezig zijn. Terug in de studio vertelt Steve nogmaals over het verschil van de finalisten. Waarbij Patrick zo goed mogelijk een zeenomaad wil zijn en Gianni gewoon zichzelf wou zijn. Pascal geeft de finalisten eveneens zijn complimenten en zegt dat ze het beide erg goed gedaan hebben. Heel even wordt er gekeken naar de tussenstand. Patrick staat al op dat moment al op 58% van de stemmen en begint uit te lopen.
Roos vertelt dat het er om gaat dat je de zeenomaden zo goed mogelijk leert begrijpen. Na deze woorden wordt er verder gegaan met het filmpje waarbij Gianni en Patrick een offerritueel meemaken. Gianni vertelt dat hij het volk nooit zal begrijpen. Maar ondertussen wordt hen steeds meer duidelijk en gaan ze begrijpen wat er gebeurt. De oudsten van de stam vertellen een verhaal en er wordt veel gedanst. De twee bekijken het indrukwekkende gebeuren waarbij veel op hen afkomt. Weer terug in de studio is Bob aan het woord. Hij was vanaf het begin al gegrepen door het verhaal er achter en wou erg graag achter het mysterie komen. Bob denkt dat Patrick veel heeft mee gekregen van de zeenomaden, maar dat Gianni er veel nonchalanter mee om ging met de informatie die hij kreeg. Voor Gianni was Bob een echte redder vanwege de lucifers.
In het allerlaatste stukje film komen de finalisten pas echt achter het mysterie van de zeenomaden. Op de laatste dag is de invloed van de moderne beschaving. Hierbij zien ze dat kinderen in een schoolklasje zitten. Salama vertelt dat het belangrijk is dat de cultuur van de zeenomaden behouden blijft. Maar door de moderne cultuur ze noodgedwongen in een reservaat leven. Patrick vertelt dat zeenomade zijn een leven in de volle vrijheid is. Volgens hem moeten ze nu leven van giften, omdat anders deze cultuur verloren gaat. Hij voelt zich diep verbonden met dit volk en dat schept een band. Gianni vindt dat hij blij is om te zien hoe de mensen leven. Maar Patrick bevestigt nogmaals dat hij het een puur volk vindt.
Dan wordt er aangegeven dat na enkele minuten de winnaar bekend wordt gemaakt. Els vindt dat Patrick sterker is geworden door Terra Incognita. Hij is verder gekomen door vallen en opstaan. En hij heeft het goed gedaan. Daarna zegt ze dat ze echt respect heeft voor hem. Art vindt dat heel mooi verwoord. Nu begint het wel erg spannend te worden. Gianni zegt dat het nu in handen ligt van het publiek en als hij het bedrag van 50.000,- euro zou winnen, zou hij het aan zijn huis besteden. Patrick zou andere plannen hebben met het geld. Hij vertelt dat hij het wil investeren en het samen met zijn echtgenoot wil bespreken wat hij met het geld gaat doen. Maar natuurlijk komt er een feest als hij wint. Voor de laatste keer wordt er naar Arlet gegaan. Zij maakt eerst bekend wie de reis naar Thailand heeft gewonnen. Dan volgt er een grafiek met de namen van Gianni en Patrick. Heel langzaam wordt de tussenstand bekend. Partick wint uiteindelijk met 60% en Gianni wordt tweede met 40%. Iedereen komt snel naar Patrick toe om hem te feliciteren en omhelst hem. Het publiek komt ook naar hem toe. Er wordt een toast uitgebracht. En Roos en Art sluiten het programma af. Tijdens de aftiteling is Patrick ontroerd en laat van geluk zijn emoties zien.