Terra Incognita- aflevering 12

 

De Keiharde Strijd

Nadat Josha de proef verloor van Paulo, heeft hij zich bij de laatste 3 gevestigd, en is hij erg blij dat hij zijn plaats op de rots heeft beschermd.
De vier vrouwen Lisa, Machteld, Els en Josephine zijn nog op niveau twee, waar voor hen het avontuur afgelopen is. Het is afwachten, wie van hen de Rang Nok wachters uitkiezen om mee te helpen in het duel.
Rang Nok

De twee aankomende dagen moeten de drie wachters strijden om een Finale plaats. Patrick gaat voor de eerste keer slang eten. Met verve stroopt hij het slangenvel eraf. Hij vindt dat hij de meeste duels heeft gewonnen en acht zich een waardige winnaar. Hij wil heel graag doorgaan - opgeven is voor hem geen optie, zeker niet nu de finale in zicht is.

Paulo arriveert in zijn hut en komt helemaal bij na het duel dat hij tegen Josha won. Hij kan nu in de rust evalueren. Hij komt uit een arm gezin, en heeft zich helemaal ingeleefd in dit mooie avontuur. Paulo heeft het echter erg zwaar gehad, en kreeg niets cadeau in het spel. Hij is dan ook trots op zichzelf dat hij zover gekomen is.

 
Gianni is de langste wachter. Hij heeft 20 dagen alleen gezeten en was vanaf dag één al op niveau twee. Door het verlies van zijn lucifers zat Gianni zonder vuur en verzwakte hij. Ondanks zijn verzwakte toestand won hij het duel tegen Bob. Hij kreeg een extra bladzijde van hem, en ook een doosje lucifers. Sindsdien is hij weer helemaal terug in de race en vindt zich een waardig finalist.
Koh Muk

Voor de vrouwen is de strijd voorbij. Ze maken een uitstapje naar de mooiste, maar ook de moeilijkst bereikbare plek op het eiland. Ze zwemmen er door de mooie en donkere grotten heen. Als Lisa de grot uitkomt vindt zij het uitzicht ontzettend mooi en ook Els is overdonderd. Machteld vindt het magisch en ook Josephine vindt het uitzicht prachtig. Ze gaan op het strand liggen en komen helemaal bij. De dames begraven de strijdbijl, en ze  ze beseffen dat dit geweldige avontuur hun leven veranderd heeft. De onderlinge relaties worden besproken. Machteld vindt het prachtig dat ze Josephine verslagen heeft in het vorige duel: zij voelt zich sterker worden

Josephine vindt Terra Incognita de geweldige ervaring. Machteld vindt dat Joos een krachtige vrouw is en over een goede mentaliteit beschikt. Josephine vertelt, dat ze optimaal functioneert als ze zich op haar gemak voelt.
Rang Nok

De eerste wachter is straks al zeker van de Finaleplaats. Patrick heeft een ruime voorsprong aangezien hij al drie bladzijdes gewonnen heeft in de eerdere duels, terwijl Gianni en Paulo er elk maar één hebben. Patrick heeft ook nog eens de bladzijde van Paulo geneusd.

Paulo voelt zich nog altijd sterk en ook Gianni gaat er helemaal voor. Niemand weet nog wat het mysterie is, maar daar komt met deze proef verandering in. De vijf ontrbekende bladzijden uit het boek hangen in een klimconstructie. Paulo, Gianni en Patrick moeten dit parcours overbruggen en tenslotte de puzzel met de landkaart van de Andamanzee oplossen. Alleen diegenen die als eerste twee de puzzel oplossen mogen de dtrijs aangaan om de eerste plek. Deze strijd is een kennisproef van de informatie over de zeenomaden op de bladzijden. Er is dus bij elke stap die de spelers doen een dilemma tussen snelheid en kennis.

 Gianni vertrekt als eerste omdat hij het langst op Rang Nok wachter is geweest. Vervolgens mag Patrick gaan en als laatst Paulo. Maar Patrick kent al de inhoud van drie bladzijdes en loopt al gauw door. Als ze Patrick een bladzijde zien lezen maken Paulo en Gianni van de situatie gebruik en lopen stevig door, met Patrick op de hielen. Gianni komt als eerste op het eindpunt bij de puzzel aan, dan Patrick en tenslotte Paulo. Gianni kende de kaart maar is geen kei in puzzelen. Paulo daarentegen wel maar vond het begin erg moeilijk. Patrick heeft als eerste alles af en na controle blijkt dat hij alles goed heeft gedaan. Vervolgens is Paulo ook klaar wat betekent dat de strijd om de eerste finaleplek tussen Patrick en Paulo gaat.
Waar zijn de zeenomaden heengetrokken? Dat is de grote vraag waar het al weken om draait. De eerste vraag beantwoorden ze allebei goed. Bij vraag twee gaat het echter mis voor Paulo en geeft Patrick het goede antwoord. Vervolgens heeft Paulo een vraag goed en daarna loopt Patrick al twee trajecten voor en mag Paulo wel zijn tweede etappe aftekenen. De vraag die gesteld wordt heeft Patrick goed en als hij vervolgens de laatste vraag goed beantwoordt is hij de eerste finalist. Dat heeft hij, waarmee Patrick raadt waar de Zeenomaden naar toe getrokken zijn in de Andamanzee. Paulo heeft deze vraag ook goed, maar Patrick is al verzekerd bij de laatste twee en verwoordt dat dit één van zijn mooiste dagen is van zijn leven.
Gianni en Paulo mogen kiezen wie hen de volgende dag  gaat helpen bij het duel. Patrick zit niet meer in de spanning en is heel erg blij. Gianni en Paulo zijn gespannen en vastberaden hun laatste kans op een finaleplaats te benutten.
Koh Muk

De dames wachten in spanning af wie mee mag meehelpen voor hun maatjes. Els denkt dat Patrick al lang gewonnen heeft, maar weet niet zeker dat hij al in de finale staat. Josephine speculeert dat Gianni zeker bij de laatste twee gaat komen en denkt ook zeker dat Gianni ervoor gaat. Machteld verwacht niet dat één van de heren haar gaat vragen. Ze had stiekem wel gehoopt op Paulo omdat ze hem graag had willen helpen aan de eindoverwinning. Omdat ze denkt dat Lisa zeker wordt uitgekozen, besluit ze Terra Incognita te verlaten. Haar rol is uitgespeeld vindt ze en zo nemen we afscheid van Machteld. Ze is heel erg blij dat ze een goede band met Els hebt opgebouwd en dat ze een geweldig avontuur beleefd heeft. En zo heeft Els er ook vrede mee dat Machteld naar huis gaat.


Rang Nok

Patrick is helemaal euforisch na het behalen van de finale. Hij gaat helemaal niets doen en hoeft zich voor het eerst sinds het begin van het spel geen zorgen meer te maken. Maar Paulo en Gianni piekeren ondertussen wel. Gianni heeft een baaldag en dat steekt hij niet onder stoelen of banken, maar hij is erg blij dat Josephine hem kan helpen. Hij kiestdus voor Josephine en zo kiest Paulo voor Lisa omdat hij met haar vanaf dag één al een goeie band heeft.
Koh Muk

Josephine wil dat Gianni de finale bereikt en Lisa wil Paulo een zetje in de goede richting geven. Els speelt geen rol meer want haar maatje Patrick staat al in de grote finale, en zo verlaat ze Terra Incognita met een goed gevoel. Ze vindt dit avontuur een unieke ervaring waar ze met haar hart en ziel op terug kijkt.
Als de dames even later aankomen op Rang Nok is de sfeer erg goed. Lisa ishelemaal vereerd dat Paulo voor haar gekozen heeft. Paulo vertelt dat er één probleem is en dat is last van de ratten. Josephine vindt dat Gianni het meest heeft moeten afzien en wil graag dat haar maatje de eindstreep haalt.

 

De volgende dag moeten Gianni en Paulo gesteund door Josephine en Lisa tegen elkaar duelleren. Ze moeten een stevige paalwoning bouwen, die tegen de branding bestendig is. Paulo en Lisa volgen de aanwijzingen van elkaar op. Wiens  huisje als eerste instort krijgt twee minuten straftijd voor hij beginnen kan aan de tweede proef. Als de maquettes staan valt het huis van Gianni en Josephine als eerste in elkaar en mogen Paulo en Lisa als eerste vertrekken. Ze moeten nu met een traditionele zeenomadenboot zo snel mogelijk naar twee boeien varen op open zee, en vervolgens onder water gaan om de drie onderdelen van een speer uit het water op te duiken.
Als Josephine en Gianni na hun straftijd aankomen hebben Paulo en Lisa al de open zee bereikt en krijgen last van de stroming. Zij besluiten te zwemmen om de boot richting de boeien te duwen. Gianni en Josephine zitten hen op de hielen. Zij hebben minder last van de stroming,aangezien Gianni de zee goed aanvoelt en kent. Gianni geeft de vaart en Josephine de sturing en zo bereiken ze als eerste de boeien. Gianni moet zo snel mogelijk de speer opduiken en daarna op een platform klimmen. Terwijl Paulo en Lisa nog bezig zijn ook bij het platform te komen, moet Gianni een in het water dobberend doelwit doorboren met zijn speer. Josephine is zijn geheime wapen, aangezien zij de proef zelf al eens heeft doorstaan. Zij geeft hem  instructies en de eerste poging mislukt maar, Gianni concentreert zich en doorboort het doelwit voordat Paulo en Lisa zelf hiertoe een poging kunnen wagen. Paulo is erg teleurgesteld door het verlies van de proef. Dit betekent een voordeel voor Gianni tijdens hun slotduel voor de laatste finaleplaats. De taken van Lisa en Josephine zitten er ook op en zij steken de heren een hart onder de riem. Gianni is heel erg blij en vindt dat hij en Josephine een goede teamspirit hebben.
Bij de laatste proef is het één tegen één. Tegen de rotsen hebben Gianni en Paulo elk drie zwaluwnesten die ze met een grote stok moeten bewaken. Ze mogen de stokken niet laten zakken want, dan vallen de nesten naar beneden. Gianni heeft een kortere stok en staat op een platform omdat hij de vorige proef heeft gewonnen. Hij heeft dus een iets betere positie maar Gianni verliest zijn concentratie en laat twee van zijn zwaluwnesten vallen. Ondanks zijn slechtere positie houdt zowel Paulo als Gianni het al anderhalf uur vol en hebben ze nog beiden nog één zwaluwnest. Uiteindelijk kan Paulo niet meer en hij laat zijn laatste zwaluwnest vallen. Dat betekent over en uit voor Paulo, en Gianni is de trotse tweede finalist van Terra Incognita. In zijn slotwoorden zegt Paulo, dat hij nooit had gedacht  zo ver te zullen komen.

Rang Nok

Terwijl Gianni onderweg is naar Patrick wacht Patrick met geduld op de tweede finalist. Hij heeft niet echt een voorkeur en vindt ze beide waardig als finalist. Als even later Gianni op de rots komt hopen ze beide dat het een waardige finale word.

 
Volgende week : wie wordt we winnaar van Terra Incognita? Jij als kijker beslist uiteindelijk wie de winnaar wordt.