Terra Incognita - aflevering 11

 

De laatste kans
Na het vertrek van Agnes, blijven er nog vijf vrouwen op Koh Muk over. Hun doel is om de plaats in te nemen van één van de wachters van Rang Nok.

RANG NOK
Paulo is door het oog van de naald gekropen in het vorige duel en beseft dat hij nog even vol moet houden. Hij beseft dat de laatste onschendbaarheidsvlag heel belangrijk is.
In de vorige aflevering ontvingen de wachters een kaart. Zij weten nog niet dat wie Terra Incognita wil winnen, niet alleen moet achterhalen waarom de zeenomaden Rang Nok hebben verlaten, maar ook waar de stam naartoe is gevaren.

Gianni zit al twee weken op Rang Nok. Het langst van alle wachters. Hij is van plan om tot het uiterste te gaan om het spel te winnen.
Patrick leeft al elf dagen in eenzaamheid. Hij krijgt heimwee, een gevoel dat hem niet bekend is. De voorbije jaren heeft Patrick zich succesvol gefocust op zijn carrière, maar dat heeft veel van zijn tijd gevraagd. Hij beseft nu dat hij meer tijd aan zijn gezin wil besteden.

KOH MUK
Machteld en Els gaan er van uit dat ze geen kans zullen maken. Met Josephine, Lisa en Josha tegen hen, zullen ze het onderspit delven op het levenswiel. Ook Josephine denkt dat het game over is voor haar, vanwege haar aartsrivaal Machteld. Josha maakt nog wel goede kans, aangezien zij tot nog toe het meest buiten de discussies is kunnen blijven.
RANG NOK
De wachters hebben elk een kist met opdrachten gekregen. Het zijn drie raadsels en hulpmiddelen om erbij te gebruiken, zoals een weegschaal en een meetlatje. Ze krijgen tot zonsopgang om de raadsels op te lossen. Wie deze strijd wint, is onschendbaar voor het volgende duel.
Paulo denkt grote kans te maken op de overwinning. Gianni daarentegen vindt de opdracht een hel, omdat hij slecht is in vraagstukken.
KOH MUK
De vrouwen weten nog niet dat hun kansen niet helemaal verkeken zijn. Iedereen krijgt nog eens kans om een duel met een wachter van Rang Nok aan te gaan. Iedereen… behalve één! Vier vrouwen mogen met gelijke kansen strijden om duellist te worden. Dit geeft hen toch nog hoop.
Op het levenswiel wordt bepaald welke speler die kans niet zal krijgen. Deze keer zullen de spelers dus positieve stemmen uitdelen. En ook de persoon die door het levenswiel zelf aangewezen wordt, krijgt al zeker de kans. Machteld en Els beseffen dat als het rad stopt op de naam van Josephine, Josha of Lisa, dat dan één van hen twee zal afvallen. Machteld veronderstelt dat zij er niet bij zal zijn mocht het wiel op de naam van één van de Nederlandse dames stoppen.
Het Levenswiel kiest Lisa wederom als eerste uit! Deze keer is dat echter positief! Lisa kiest vervolgens Josephine, die op haar beurt Josha aanduidt. Nu moet Josha de beslissende keuze tussen Els en Machteld maken. Ze twijfelt heel erg en blijft maar draaien aan het wiel. Uiteindelijk valt haar beslissing op… Machteld, die daar duidelijk door aangedaan is.
RANG NOK
Als één van de opdrachten, moeten de wachters het gewicht van een zwaluwnestje achterhalen. Hun enige hulpmiddel hiervoor is een primitieve weegschaal en een stukje koraal van precies 5 gram.
Met een wiskundig systeem komt Paulo uit op 11.7 gram.
Gianni doet het op zijn manier en waagt een gok: 6.0 gram.
Patrick gebruikt zijn lucifers om het gewicht mee te bepalen en komt zo tot 5.4 gram.
KOH MUK
Josephine, Machteld, Josha en Lisa maken zich klaar voor de strijd om duellist te worden. Ze moeten op twee blokken hout staan en een schaal met water boven hun hoofd dragen. Er mag geen water gemorst worden. Machteld en Josephine voeren vooral een strijd onder elkaar.
Machteld heeft het echter vrij snel moeilijk. Josephine voelt geen pijn en concentreert zich. Ze houdt haar schaal echter te schuin, waardoor er water over de rand gutst. Zij moet als eerste stoppen en zal geen duellist worden. Machteld krijgt een grote grijns op haar gezicht als Josephine er uit ligt. Joos is zwaar teleurgesteld en laat herhaaldelijk horen dat ze dit uren vol kan houden.
Machteld hoopt Lisa op haar bek te zien gaan, maar ze gaat zelf op haar bek. Ze is de tweede afvaller. Josha en Lisa houden het langer dan een half uur vol. Els, Josephine en Machteld kijken naar de twee meisjes. Lisa ziet Josephine naar haar kijken en vervolgens teken doen naar Els en Machteld waarbij ze haar hand schuin heen en weer beweegt. Lisa veronderstelt dat dit een teken naar haar toe is dat haar schaal schuin hangt. Ze probeert hem recht te zetten, maar morst hierbij water en ligt eruit. Josha wint de proef en mag iemand uitdagen!
Het spel is echter nog niet voorbij voor de andere vier. Zij kunnen nog uitgekozen worden door één van de Rang Nok wachters om hen te helpen in de finale te komen.


RANG NOK
De wachters zijn nog met hun derde vraagstuk bezig. Maar waar Patrick urenlang het hoofd breekt, doet Gianni zich er weer snel van af.

KOH MUK
Bij het avondeten aan het kampvuur deelt Josephine haar frustraties met de rest.
Nu het spel voor de vier gespeeld is, vallen de onderlinge spanningen langzaamaan weg.

RANG NOK
De volgende ochtend worden de antwoorden van de wachters nagekeken. De eerste vraag beantwoorden ze alle drie correct. De tweede vraag heeft niemand en degene die dus het meest correct het gewicht van zijn zwaluwnestje geraden heeft, wint de onschendbaarheidsvlag.
Paulo zit er 1.3 gram naast. Gianni 0.6 gram en het hangt dus van Patrick af… hij zit er slechts 0.2 gram naast en wint de vlag én de laatste ontbrekende bladzijde! Patrick is één van de drie ultieme Rang Nok wachters die zullen strijden voor een plaats in de finale.


Patrick heeft nu heel veel kennis. Hij beschikt zelf over drie bladzijdes én heeft die van Paulo in mogen kijken. Nu leest hij de nieuwe informatie en ontdekt zo dat de zeenomaden hun nederzetting verlaten hebben. Maar waarheen staat er niet op.

KOH MUK
Josha maakt zich klaar om de strijd aan te gaan en is van plan om Paulo uit te dagen. Els denkt dat dat geen probleem zal vormen.

HET DUEL
Josha en Paulo spelen een meer dan 3000 jaar oud bordspel uit Azië. Josha mag beginnen en wint overduidelijk met 29 tegen 11. Zij kent het spel van thuis en heeft dus voordeel. Voor Paulo is het nieuw. Maar de winnaar is degene die als eerste twee spellen gewonnen heeft.
De tweede ronde wordt overtuigend gewonnen door Paulo, die het spel begint door te krijgen. Een derde, beslissend spel moet worden gespeeld. Het spel gaat gelijk op, maar dan maakt Josha een rekenfout, wat haar veel koraaltjes kost!
Uiteindelijk is de winnaar, met 16 tegen 24… Paulo. Josha ligt uit Terra Incognita. De drie spelers die zullen strijden voor de finaleplaats zijn dus bekend: Patrick, Gianni en Paulo.
KOH MUK
De vrouwen wachten gespannen de uitkomst van het duel af. Vooral Lisa is zenuwachtig om te weten te komen of haar vriendin erdoor is. Maar wanneer zij niet meer komt opdagen, barst Lisa in tranen uit.


Later die avond speculeren de vrouwen over wie gekozen zal worden door de wachters om geholpen te worden in de finale te komen. Els verwacht dat Patrick haar zal kiezen. Lisa denkt dat Gianni en Paulo als eerste voor Josephine zullen gaan. Ook Machteld denkt dat ze nog kans zal maken. Maar ook nu nog voelt het voor Machteld aan dat de rivaliteit weer oplaait. Lisa en Joos denken namelijk niet dat Machteld gekozen zal worden.

RANG NOK
Slechts twee van de drie wachters kunnen de finale bereiken. Gianni is helemaal klaar voor de strijd!