Terra Incognita - aflevering 10

Zes vrouwen op een eiland

plienke
De aflevering wordt begonnen met een terugblik naar de vorige keer, waarbij Paulo een pagina won. Bob zat als enige man op een eiland tussen zes vrouwen. Doordat daar twee kampen zijn bij de vrouwen profiteert hij daarvan en mag hij gaan dueleren. Gianni wint het duel en Bob mag naar huis.

RANG NOK
Gianni keert terug naar zijn rots met de pagina, die hij de vorige keer met het winnen van het duel had gekregen van Bob. Van hem kreeg Gianni ook vuur waar hij erg bij mee is, vanwege de rijst die hij nu kan gaan koken. Op zijn rots leest hij de pagina en voelt dat hij weer in de race zit na een moeilijke tijd. Ondertussen kan Patrick de slaap niet vatten door een nachtelijk bezoek van een stel krabben, die hij de volgende dag weer gebruikt voor zijn maaltijd - trots laat hij de reuzekrabben zien aan de camera. Patrick geniet van het avontuur en van het eenzame bestaan op de rots. Maar Paulo is met totaal andere dingen bezig op zijn rots. Hij moet zijn draai nog vinden en zoekt zijn mes. Hij won de vorige keer een ananasplant en een sinaasappelboompje, maar daar heeft hij erg weinig aan. Zonder zijn mes kan hij geen oesters pakken dus is hij aangewezen op het vissen. Paulo heeft het gevoel dat hij niet verder komt in het spel. Dit gevoel is voor hem belangrijker dan zijn honger. Dan leest hij op zijn gemak zijn pagina door. Daarop staat beschreven hoe de zeenomaden de zwaluwnestjes pakken. Dit gebeurt via een bouwconstructie van bamboestokken, die Kea genoemd wordt.
KOH MUK
Op het strand van het eiland Koh Muk ligt een vrouwelijke totempaal die om is gewaaid door de wind. Het groepje Lisa, Josha en Josephine zetten het beeld weer overeind. Lisa vertelt dat ze Josephine een doorzetter vindt. Ondertussen zijn het tweetal Machteld en Els ook onafscheidelijk.
Art is heel even in beeld zegt:" Er is dagelijks een dillemma. Wie kan ik vertrouwen en wie niet..." Daarna gaat de situatie verder over de gang van zaken tussen de vrouwen op Koh Muk, en volgen de irritaties elkaar weer op. Machteld valt op, dat Josephine dominant is tegenover Els en ziet dat zij tegen Els zegt: "Doe dit en doe dat". Ze is het gedrag beu en gaat het aankaarten bij Josephine. Deze confrontatie over haar  gedrag maakt Josephine boos. Ze is hierdoor geraakt en snapt niet dat mensen zo kunnen zijn. Ze maakt heel goed duidelijk dat ze meedoet voor haar zelf en niet voor anderen. Uit kwaadheid loopt ze bij Machteld vandaan. Ze toont nu haar emoties en zoekt troost bij de jongere meisjes. Ook Machteld en Els praten verder over wat er gebeurd is. Agnes heeft zich steeds afzijdig gehouden van de spanning tussen de twee groepjes, maar is nu toch een luisterend oor voor iedereen en  begrijpt beide partijen wel.
RANG NOK
Ondertussen worden de 3 heren beloond dat ze al zo ver zijn gekomen.
Ze hebben een kaart gekregen van de omgeving met daarop het eiland Koh Mok maar ze zien er ook Rang Nok op staan. Patrick denkt dat de kaart hem dichterbij het mysterie brengt.
KOH MUK
Het geruzie op het eiland doet Els denken aan betere tijden op het vaste land toen ze beter contact had met Lisa. Els vindt dat Lisa veranderd is. Ze heeft nog twee kansen om van het eiland af te raken. In vergelijking met de rest heeft ze een duidelijke voorsprong wat betreft kennis. Als enige weet ze wat er op twee pagina staat. Op die van Patrick maar ook die van Gianni, want dat had Bob verteld voordat hij het duel aanging met Gianni. Waarna hij bij verlies de pagina aan Gianni gaf. Lisa beseft ook dat ze op het vaste land goed contact had met Els. En omdat ze best wel ambiteus is wil ze haar bevriend houden om aan meer informatie te komen. Omdat ze bewust wel een tactiek zoekt om verder te komen.
RANG NOK
De strijd gaat beginnen voor de vierde pagina. In dit duel moeten de 3 heren een parcours doen 2 meter boven de grond. Hierbij slingeren ze van de ene paal naar de andere paal. Aan het eind van het labyrint is een vlag en wie het eerst de vlag bemachtigt is de winnaar. Patrick loopt meteen een achterstand op en wil het rustig aanpakken. Het labyrint is verraderlijk omdat de afstand tussen de palen moeilijk in te schatten is, en er ook doodlopende stukken in zitten. Gianni loopt als eerste vast en daarna is dat ook het geval bij Paulo. Maar Patrick is de enige die doordacht bezig is en heeft geen moeite met het parcours. Paulo geeft toe dat hij nog lang niet opgeeft. Opeens blijkt dat de tactiek van Patrick de beste is en hij wint het spel. Er wordt gezegd dat Patrick nu onschendbaar is. Als prijs mag hij op bezoek gaan bij een andere Rang Nok wachter, om daar een pagina uit het boek te lezen. Patrick heeft nog meer goede hoop nu hij het spel gewonnen heeft, en voelt zich super blij. Op zijn rots bekijkt hij de pagina. Deze gaat weer over de zwaluwnestjes. Ook gaat het over de Chineese handelaren die naast rijst ook luxe artikelen geven voor de zwaluwnestjes. Dit is aanlokkelijk voor de jongere zeenomaden, terwijl de oudere er weinig van willen weten.Er is dus sprake van een generatieconflict bij het mysterie. Als laatste zegt een stem:" Wie weet het mysterie van Rang Nok op te lossen?"
HET LEVENSWIEL
Op het eiland bekijkt Els wie haar gaan kiezen bij het levenswiel. Lisa kijkt ook wie haar maatjes zijn en wie dichtbij haar staan. Beide dames hebben goede hoop dat ze gaan dueleren, wat gedurende het eten besproken wordt. Tijdens de beelden waarbij de kandidaten naar het levenswiel gaan wordt er gezegd:"Wie verdient het om niet weg te gaan." Terwijl de kandidaten hun steen bij het levenswiel zetten horen we de mening van enkele kandidaten over elkaar. Art vertelt dat Patrick onschendbaar is. Lisa is erg gespannen voor het levenswiel zij al een paar keer als eerste aangewezen werd. Heel toevallig is Lisa voor de derde keer weer de eerste waar het wiel op terecht komt. Dit keer wordt er een uitzondering gemaakt. Een vrijwilliger mag zich nu voor Lisa in de plaats stellen, zodat Lisa toch nog een kans krijgt om misschien naar Rang Nok te komen. Josephine biedt zich vrijwillig aan om nu de eerste te zijn waar het wiel op komt. Ze zegt hierover dat haar kans nog komt, maar aan de blikken van de anderen is te zien dat ze hier hun bedenkingen hebben. Daarna gunnen de dames van 2 groepjes elkaar geen kans om naar Rang Nok te gaan. Om en om geven ze elkaar een tegenstem. Daardoor is Agnes een lachende derde. En mag zij iemand van Rang Nok uitdagen voor een duel. Agnes is er zeer verbaasd over het feit, dat ze voor de tweede keer naar Rang Nok mag. Teruggekomen op het eiland praten Els en Machteld na over het levenswiel. De sfeer is erg grimmig geworden. doordat Lisa op Els heeft gestemd. Lisa wil uitleggen aan Els waarom ze zo heeft gehandeld. Voor Lisa geldt bij het levenswiel dat iemand het als zeenomade moet verdienen om naar Rang Nok te mogen, niet zozeer wdat je een vriendschap hebt met die persoon. Ze begrijpt de houding van Els niet. Daarna gaat Lisa naar Machteld, maar Machteld spreekt Lisa nog harder aan dan Els. Macheld is de huichelarij beu zegt ze tegen Lisa. Ondertussen volgen Josha en Agnes het verhaal, dat bijna woordelijk te verstaan is op een afstand.
RANG NOK
Patrick kiest ervoor om de pagina van Paulo te bekijken. Paulo is van plan om tactisch te gaan handelen. Hij ruikt de kans om ook meer informatie te krijgen en wil deze ruilen tegen eten. Maar Patrick laat niet in zijn kaarten kijken. Hij bestudeert de pagina en twijfelt over het aanbod van zijn medekandidaat, en doet een tegenbod. Als Paulo volgende keer onschendbaarheid wint, krijgt Patrick inzag in zijn pagina. Daartegenover mag Paulo één van de pagina's van patrick naar keuze bekijken. Paulo acht het risico te groot en slaat het tegenbod af. Patrick kent nu 3 pagina's en begint zich af te vragen waar ze heen willen met het mysterie.
HET DUEL
Gianni of Paulo kunnen worden uitdaagd voor een duel. Gianni hoopt dat het Paulo is die gekozen gaat worden. Terwijl de 2 mannen gespannen wachten zit Agnes op een bootje op weg naar haar tegenstander. Ze voelt zich "vrouwtje nooit gedacht". Als eerste vaart ze langs Patrick en daarna vaart ze langs Paulo. Die is verbaasd haar weer te zien. Bij het duel zitten Paulo en Agnes aan een tafel tegenover elkaar. Er vallen druppels uit een kruik op een blok hout op de tafel, in een bepaald patroon dat steeds langerzamer gaat. Wanneer naar hun inschatting de laatste druppel gevallen is, moeten de kandidaten meteen hun hand op het blok leggen. Beide kandidaten zijn zeer geconcentreerd. Paulo telt in zichzelf en Agnes zit in een trance te tellen. Ze zweet heel erg en funcioneert niet meer optimaal in de schroeiende hitte. Paulo krijgt last van zijn enkel maar blijft geconcentreerd. Opeens schuift Paulo zijn hand dichterbij en doet zijn hand op het blok. Daarna moet hij 5 minuten wachten. De spanning stijgt: het is erop of eronder voor beide kandidaten. In 5 minuten zijn er geen druppels meer op zijn hand gevallen. Paulo is nu de winnaar geworden van het spel. Hij blijft in het spel op Rang Nok. Voor Agnes is het spel voorbij na 35 dagen. Agnes vertelt dat ze Terra Incognita heeft ervaren  als een droom die werkelijkheid is geworden, en ziet het als een cadeautje dat ze heeft mee mogen doen.
KOH MUK
Op het 'vrouweneiland' is de vrouwelijke totem zoals in het begin van deze aflevering weer omgewaaid. De vrouwen wachten tot zonsondergang om te weten wat er gebeurd is. Komt Paulo terug naar het eiland of gebeurt er helemaal niets, wat het teken is dat Agnes verloren heeft en uit het spel is. Het blijkt dat er niets gebeurt... Hierna volgt een voor stukje van wat er volgende keer gaat gebeuren in aflevering 11. Een stem zegt dat het de laatste kans is voor de vrouwen om naar Rang Nok te gaan- vier vrouwen zullen hiervoor strijden. En de heren krijgen een loodzware opdracht.