Terra Incognita - aflevering 9

Girlpower

Els keert terug naar Koh Muk na haar bezoek aan Patrick op Rang Nok. Patrick heeft haar zijn pagina uit het boek laten zien, maar Els is niet van plan veel los te laten tegenover  de bewoners van Koh Muk. Iedereen beschouwt haar toch al als een onschuldig meisje en daar gaat ze gebruik van maken, dus tegen Bob en de andere vrouwen vertelt ze dat er bijna niks in staat. Als ze later alleen is met Machteld krijgt die wel alle details te horen, eigenlijk mag iedereen het wel weten, behalve Josephine.
Na zijn overwinning op Agnes is Paulo op weg naar Rang Nok, met in zijn ogen onzichtbare tranen van blijdschap. Ondertussen let hij op alle mogelijke aanwijzingen, die hem eventueel verder zouden kunnen brengen in het spel. Als hij later die dag vuur wil maken komt hij erachter dat ook hij zijn lucifers is kwijtgeraakt.
Met Gianni, die in de kleinste hut op Rang Nok woont gaat het minder goed. Hij is zijn lucifers kwijt geraakt en kan daardoor niet koken. Zijn eentonig dieet bestaat uit rauwe vis en ongekookte rijst. Maar ondanks dat zijn lichaam het bijna opgeeft, denkt Gianni niet aan opgeven. Hij besluit dat hij beter slapend zijn dagen door kan brengen, dat is ook een beter vooruitzicht dan een duel.
Op Koh Muk zijn de strijdlustige vrouwen verdeeld in 2 kampen, met Bob aan de zijlijn. Machteld en Els trekken veel met elkaar op. Vooral Lisa, Josha en Josephine houden zich bezig met het eten, ze koken en ze verdelen ook het eten, wat volgens Machteld en Els niet helemaal eerlijk gaat. Els is het dan ook beu en ze roept iedereen bij elkaar. Ze wil dat de taken worden afgewisseld zodat zij ook eens kan koken. Maar volgens Josephine is dat onzin, als je wilt koken, ga je koken, daar is geen taakverdeling voor nodig.
Terwijl Lisa en Josha later die dag een schommel maken bespreken Machteld en Els de situatie nog eens en zijn het erover eens dat er een negatieve spiraal is en dat mensen verstikt raken door Josephine met haar ijzeren hand, die nodig eens gesmolten moet worden. Josephine kan er wel om lachen, ze is gewoon heel actief en dit kippenhok moet ook niet te lang duren volgens haar, want dit brengt niemand dichter bij elkaar.
Patrick is vastbesloten te vechten voor zijn verblijf op Rang Nok, tot het mysterie ontrafelt is. Tijdens een zwemtocht ontdekt hij dat de zwaluwen nesten maken langs het water in de uitgeholde rotsen. De pagina, die hij in zijn bezit heeft, bestudeert hij iedere dag en hij oefent de techniek met een eigengemaakte bamboestok van 6 meter lang. Oh, wat wil hij graag nog meer pagina’s.
Voor het duel om de onschendbaarheidvlag moeten Paulo, Patrick en Gianni alledrie een 10 meter lange stok maken die bestaat uit 4 stukken bamboe. Aan de rotswand hangen ringen, onderaan groene, iets hoger gele en helemaal bovenaan rode, die dus ook de meeste punten opleveren. Voor het maken van de stok neemt Paulo alle tijd… 
…Patrick is sneller, maar helaas breekt zijn stok bij de eerste poging. Gianni kiest voor de snelle aanpak, heeft ook als eerste zijn stok klaar, maar al net zo snel weer spijt. Door zijn slechte conditie moet hij na een half uur opgeven. Ook Paulo wordt moe, maar toch wint hij het duel met 62 punten. Patrick wordt met 23 punten tweede en Gianni heeft 15 punten.
Met de vlag, een extra portie rijst, een sinaasappelboompje, een ananasplant en de derde ontbrekende pagina keert Paulo terug naar zijn hut, waar hij helaas de pagina niet kan lezen zonder zijn lucifers om vuur mee te maken. Dus hij zal moeten wachten tot de volgende dag. Patrick heeft inmiddels zijn lucifers terug gevonden, maar nu heeft hij de pech dat hij zijn mes in het water laat vallen en is aangewezen op zijn schaar, die hij met een stuk touw om zijn pols vastbindt.

Ondanks hun gekibbel zijn de vrouwen het over één ding eens; er moet een vrouw naar Rang Nok. Maar om dat te bereiken zal één van hen niet alleen moeten duelleren maar ook moeten winnen van één van die sterke kerels op Rang Nok.  De inzet bij het levenswiel is dan ook hoog, er zijn nog slechts drie kansen om op Rang Nok te geraken en de duellist die verliest moet naar huis...
 …Lisa is totaal overdonderd  en had er geen rekening mee gehouden dat het levenswiel haar wel eens als eerste aan zou kunnen wijzen. Zij mag nu kiezen wie er ook niet mag duelleren en dat wordt Machteld. Achter elkaar verdwijnen daarna ook de kansen op een duel van Josephine, Els en Agnes.
En dan is het toch weer een man die kans maakt om verder te komen in het spel; Bob gaat duelleren.

Terug in het kamp bestudeert hij het boek. Van Agnes krijgt hij de pagina die zij gewonnen heeft bij haar duel. Els wil een deal sluiten met Bob, zij heeft immers de pagina van Patrick mogen bekijken en dus vertellen ze elkaar alles wat ze te weten zijn gekomen.
Bob besluit de verzwakte Gianni uit te dagen voor het duel dat deze keer een vaardigheidstest is. In 20 minuten moeten ze ieder zo veel mogelijk gekleurde schelpen op de zeebodem zoeken. De rode, groene en gele schelpen zijn punten waard. Gianni concentreert zich, verbruikt zijn laatste restjes energie en wint met 61 punten tegenover 34 punten van Bob.   De punten zijn bepalend voor de voorsprong van deel twee van de proef waarbij een reuzenschelp op de zeebodem gevonden moet worden, daarom mag Bob pas 30 seconden na Gianni starten. Toch is Gianni nog geen 10 meter het water in, of de 30 seconden zijn al voorbij en is hij degene die de reuzenschelp als eerst vindt.
Bob geeft de pagina die hij van Agnes kreeg aan Gianni en ook zijn lucifers. Voor Bob is er een einde gekomen aan Terra Incognita. Hij vat zijn verlies sterk op, hij was gewoon niet de sterkste en het was een fantastische ervaring.
Op Koh Muk wachten zes vrouwen op de komst van één van de bewoners van Rang Nok. Als de zon onder gaat en er verschijnt niemand beseffen ze dat Bob het duel heet verloren en terug is naar huis. Hun kansen om Rang Nok te bereiken zijn gedaald, er resten er nog slechts twee.