Aflevering 12

 

”Het is precies caoutchouc.” Patrick beschrijft de smaak van de slang.

”Als je kijkt naar het verloop van dag 1 tot vandaag, ik zeg het niet snel van mezelf, maar een finaleplaats is wel verdiend!” Paulo vindt dat hij terecht bij de laatste drie zit en in de finale mag komen.
”Ik krijg heel erg de neiging om stil te zijn met zo’n plek.” Josephine wordt stil van de prachtige plaats die ze bezoeken.
”Ik kwam op het vasteland binnen als een wervelwind.” zegt Lisa, waarop Machteld antwoordt:”Dat kan je wel zeggen. Een mooie wervelwind.”

”Het voornaamste wat ik geleerd heb, is dat ik dacht ik heel erg hard was. Ik dacht het interesseert me niet wat mensen van me denken en ik ga gewoon lekker mijn eigen gang. En als je me aardig vindt, goed. En als je me niet aardig vindt, ook goed. Maar dat is dus helemaal niet zo, ik vind het prettig als mensen me aardig vinden.” Lisa heeft zichzelf beter leren kennen.

“Ik apprecieer het dat zij zo’n sterke mentaliteit heeft. Ik apprecieer haar als sterke vrouw.” Machteld over Josephine nu de strijdbijl begraven is.

”Ik heb bevestigd gezien dat ik heel direct ben en heel erg aanwezig. Ik heb gemerkt dat ik alleen goed functioneer wanneer ik goed in mijn vel kan zitten. En ik kan goed in mijn vel zitten wanneer ik mezelf kan zijn.” Josephine verklaart wat zij over zichzelf geleerd heeft in Terra Incognita.

”Mag ik nog eventjes zeggen dat ik toch de sterke Josephine heb verslagen. Dat was mijn hoogtepunt en ik vind dat ik in schoonheid afscheid neem.” Machteld vertelt over haar hoogtepunt.
”Als we zo lang samen zitten op deze plek… kleine dingen in het begin worden grote dingen naar het einde toe. Maar als je dat los van de context ziet is het belachelijk waarover je je hier druk hebt gemaakt.” Els weet alles nu te relativeren.
Paulo is tevreden over zichzelf:”Ik heb de afgelopen weken goed gepresteerd. Ik durf thuis te komen bij mijn kinderen.”
Gianni kent zijn zwakte:”Toen ik het woord puzzel hoorde sloeg ik gewoon groen uit. Puzzelen kan ik gewoon niet. Kleine kinderen van 6 jaar krijgen puzzels en doen dat! Dat is gewoon zoiets, ik zie het niet.”
”Moet ik nu veertig dagen honger lijden om hier op een stomme puzzel te komen? Dat vond ik frustrerend. Ik stond erbij en keek ernaar. Het was gewoon belachelijk om langs de zijlijn staan toe te kijken hoe twee anderen voor de finaleplaats strijden." Gianni is duidelijk gefrustreerd dat zijn eerste kans om in de finale te komen al verkeken is.
“Eén van de mooiste dagen uit mijn leven!” Patrick is enthousiast over zijn eerste plaats in de finale.

”Ik ben benieuwd maar ik verwacht eigenlijk dat Patrick al heeft gewonnen.” Els kent Patrick goed, want hij heeft inderdaad al gewonnen.

Josephine kent Gianni ook best goed:”Ik denk dat Gianni, wanneer hij in de finale zit, dan is dat wel in tweede instantie. Dat hij de tweede halve finale wint.”

”Ik zou heel graag Paulo gaan helpen. Wij hebben een vurige, kruidige gespreksrelatie gehad.” Machteld denkt na over wie wie zal kiezen.

“Ik wou meegaan om in mijn stresserend leven de stekker even uit te trekken. Ik heb nu op het einde terug zin om de stekker er weer in te steken en verder te gaan. Ik vond het een fantastisch avontuur. Ik ben helemaal opgemonterd, ik ben positief.” Machteld’s laatste woorden.

Patrick hoeft niets meer te doen, hij zit al in de finale:”Het gaat de eerste nacht zijn waar ik nergens hoef over te piekeren. Ik denk met zo’n hemel dat er vannacht fantastische sterren aan het firmament moeten staan. Dus ik ga ze misschien allemaal tellen en ik denk dat ik morgen gewekt zal worden door het fluiten van de vogeltjes en de zon.”
”Ik mocht iemand kiezen om mij te helpen morgen en ik kies Josephine. De band is goed en ik denk dat wij een goed sterk duo zijn.” Gianni verklaart zijn keuze voor Josephine.
”Lisa en ik hebben vanaf dag 1 een goede band met elkaar. We hebben wel wat ruis met elkaar gehad en dat heb ik toen met haar uitgesproken. We hebben een open communicatie, de band is goed.” Paulo legt uit waarom hij Lisa kiest.

”Ik ga me voor 200 % inzetten en gewoon knallen!” Lisa zal Paulo helemaal steunen.

“Ik kan met een gerust hart, nu ik weet dat Patrick veilig zit daar, er uit stappen.” Het is nu helemaal game over voor Els, maar daar heeft ze vrede mee, omdat haar maatje in de finale zit.

”Dag Elske pierewelske.” Josephine heeft, naast “konijntje’ voor Gianni, nu ook een koosnaampje voor Els.

”Terra Incognita is voor mij een superunieke ervaring geweest waar ik met heel veel plezier en ervaring naar terug kijk, seh.” De laatste woorden van Els.

”Wat ben je bruin geworden!” merkt Paulo tegen Lisa op. ”Ja, jij ook man, je bent zwart!” weerklinkt haar weerwoord.

”Je leeft gewoon op jezelf op het ritme van de natuur. ’s Avonds zat ik hier buiten bij zonsondergang en dan zat ik hier alleen. En als dat een mooie nacht is zoals nu met die sterren en al die eilandjes. Dan ben je alleen, klein in het midden van de natuur. Dat vond ik wel tof.” Gianni over zijn verblijf op Rang Nok.